Innløsing kan være økonomisk risikosport. Dette har flere erfart når de ett år før festekontraktens utløp eller fornyelse har signalisert ønske om innløsing. Tomtefesteloven har nemlig to mulige økonomiske utfall; 25 ganger leiebeløpet eller 40% av råtomtverdien, dvs den av en takstmann vurderte verdien av tomten uten bygningsmassen.
De fleste festere ønsker å få innløsing til 25 ganger leiebeløpet fordi dette er så forutsigbart og som regel rimeligst. Husk imidlertid at det kommer gebyrer til i det totale regnestykket. Bortfesteren ser helst verdsetting etter takst. Da sitter han igjen med mest mulig. Fester bør derfor ikke uten videre godkjenne grunneiers takst. Selv med flere takster kan disse sprike betydelig! Ender ofte i retten!
Tomtefesteloven sier dette (§37):
Om ikkje anna er avtalt, kan bortfestaren likevel krevje at innløysingssummen for andre tomter enn dei som er festa bort på uavgrensa tid utan oppseiingsrett for bortfestaren, skal vere 40 prosent av tomteverdet på innløysingstida med frådrag for verdauke som festaren har tilført tomta med eigne tiltak eller tilskott til tiltak som er gjort av andre. Tomteverdet må ikkje setjast høgare enn det tomta kan seljast for om det berre er tillate å setje opp det eller dei husa som er på tomta.
Det er med andre ord kontrakten det kommer an på; evigvarende eller tidsbegrenset. Ved evigvarende kontrakter er innløsningssummen alltid 25 ganger festeavgiften. Evigvarende kontrakter kalle ofte rullerende
I tillegg er det en rekke andre forhold som kan påvirke utfallet og konklusjonen som for eksempel om beliggenheten, bygdeallmenninger, statsallmenninger eller i Finnmark, Finnmarkseiendom (FeFo).
Det viktigste og vanligste du blir konfrontert med er landbruksunntaket. Dette gjelder svært mange. Detaljene knyttet til dette er tallrike. Bare les §4 i forskriften til Tomtefesteloven her.
Grunneier er pålagt etter loven å dokumentere at landbruksunntaket gjelder, men ignorerer ofte dette. Du må derfor stå på krava. Om nødvendig i retten.
Merk også at det er visse tidsfrister som gjelder for innløsing.
Tomtefestelovens §32 sier dette:
Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida – om ikkje kortare tid er avtalt – eller når festetida er ute. Etter at det er gått 30 år av festetida, kan festaren også krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus kvar gong det er gått to nye år, og ei festetomt til fritidshus kvar gong det er gått ti nye år.
Gjelder det feste av hyttetomt, er tidsvinduet hvert tiende år basert på datert festekontrakt. For feste til boligformål gjelder 2 år. Det hjelper ikke om du bor på hytta hele året. Det er som regel ikke lov.
Fester du av en forståelsesfull grunneier som ser fordelen av å få et større beløp på bordet enn den årlige leien, et beløp som kan investeres fritt, er det alltid mulig å inngå en konkret avtale om innløsing når som helst og til hvilket som helst beløp. Tomtefesteloven står ikke til hinder for dette.
Du må i slike tilfeller akseptere at bortfester er interessert i et størst mulig beløp der du gjerne vil ende opp med lavest mulig. Forholdet forutsetter forhandlinger og forlik.
Lykke til!
Dette er imidlertid mere unntaket enn regelen.
Som vist ovenfor er unntakene og fallgruvene mange – og vi har bare nevnt de vanligste.
Tomtefesterforbundet (TFF) har derfor inngått avtale med det vi vurderer som et av de beste advokatfirmaer i landet på tomtefestespørsmål. Finner du ikke svar på våre hjemmesider, i vår kunnskapsbank og er medlem, kan du derfor enkelt registrere din henvendelse på https://dinside.tomtefeste.org.
Vår svartjeneste er betjent av likepersoner. Dette innebærer at svaret blir gitt av et styremedlem eller en nærstående til styret. Styret består av vanlige festere og medlemmer med bred erfaring, men som ikke kan gi juridiske bindende eller forpliktende råd.
Dersom juridisk holdbarhet vurderes som nødvendig i saken, vil vi derfor ønske å sende saken til vår advokat. Du vil da bli kontaktet om forholdet. Advokatbistand er dyrt, kostnadene kan som regel dekkes inn over rettshjelpsdekningen du har som forsikret.
|